Tatueringsborttagning i Malmö

Laser har använts under lång tid för borttagning av tatueringar på huden. Forskningen har sen 60-talet gått framåt med stora steg och den teknik som används idag är mycket effektiv. Det är dock skillnader fortfarande på vilka tekniker som används och hur lätt det är att ta bort en tatuering. Vi är specialister inom just laserbehandlingar och är baserade i Malmö. Läs om vår historia under om oss.

 

Picosecond bäst laser just nu

Den laser som vi på Mellolaser i Malmö använder idag för just tatueringsborttagning heter picosecond laser. Orsaken till framgången med picosecond laser, är metoden att slå bläckpartiklarna i ännu mindre småbitar än tidigare, vilket gör det enklare för kroppen att transportera bort de oönskade slaggprodukterna från tatueringsbläcket. Samma princip som tidigare men mycket effektivare!

Utifrån vilka färger en tatuering består av så väljs olika våglängder för att få så bra resultat som möjligt. Picosecond laser är det senaste och självklara valet för dig som successivt vill bleka din tatuering effektivt och säkert tills den slutligen, och i de allra flesta fall, försvinner helt och hållet.

Picosecond lasern finns med våglängderna 1064 nm, 650 nm, 585 nm och 532. Utifrån dina behov och vad för typ av tatuering och färger du har så väljer vi den bästa metoden för borttagning av just din tatuering. 

Hur tar man bort en tatuering med laser?

Vad är det egentligen man gör med lasern? Bränner man bort tatueringen eller bleker man bort en tatuering? Man kan faktiskt uttrycka sig på båda sätt. 

Det som händer är att laserstrålen bränner sönder färgpigmenten som sitter i läderhuden (mellersta lagret av huden) och successivt bleks tatueringen tills den inte syns längre. När man gör en tatuering applicerar man in olika färgpigment i läderhuden som sedan syns genom den tunna överhuden. Dessa färgpigment “skjuts” alltså sönder i mikroskopiska små partiklar och tas då omhand av kroppens naturliga renhållningssystem och transporteras bort. 

En laserbehandling lämnar normalt en liten svullnad och irritation i några dagar och man kan uppleva en kliande känsla. Ungefär 20% får blåsbildning efter en behandling. Vid blåsbildning är det viktigt att inte klia hål på dem eftersom det ökar risken för infektion. Någon eftervård efter laserbehandling behövs normalt inte men en fet kräm typ Helosan kan lindra symptomen. 

Tatueringsborttagning hur många gånger?

Tatueringsborttagning är inte en enda behandling utan en serie behandlingar eftersom det krävs både vila och upprepade behandlingar för att få ett bra resultat. Man kan se det som en process. Hur många gånger det behövs för att helt få bort en tatuering beror på en mängd olika faktorer. 

  • Hur gammal tatueringen är, eftersom en äldre tatuering tenderar att blekas med åren så går dessa tatueringar oftast lättare att ta bort med laser. 
  • Vilka färger som tatueringen är gjord av, då vissa färger sitter hårdare i huden. Mörka färger är generellt lättare än ljusa att få bort men det är även skillnader på de mörkare färgerna.
  • Tatueringar som sitter på bålen är lättare att ta bort än de som sitter på händer och fötter. 
  • Har du en så kallad “hemmagjord” tatuering så brukar dessa ligga ytligare i huden och vara lättare att få bort än om du gjort en tatuering hos en professionell. 

Två till tio behandlingar (i sällsynta fall över tio behandlingar), kan man räkna med behövs för att ta bort en tatuering helt. Det krävs alltså lite tålamod. Vetskapen att det kan ta ett helt år att få bort en envis tatuering kan underlätta. Vi har även skrivit ett blogginlägg om hur många behandlingar som behövs. 

Att tänka på innan tatueringsborttagning med laser

Det finns olika saker som är viktiga att tänka på när innan du ska påbörja en borttagning av en tatuering. 

  • Viktigt är att vara frisk eftersom att immunförsvaret belastas vid utrensningen av slaggprodukterna från tatueringsbläcket
  • Var utvilad så tål du högre smärta
  • Förbered dig med värktabletter men undvik bedövningssalva

Läs mer här om smärta vid tatueringsborttagning

Se även till att huden får den återhämtning som behövs. Huden behöver läka efter varje behandling för att det ska bli så snyggt resultat som möjligt av en tatueringsborttagning. 

Skonsamma behandlingar med vila

Något vi har utvärderat under åren är just vikten av vila för huden mellan behandlingarna. Vi har kommit fram till att i alla fall sex veckors vila ger bästa resultatet. Det blir inte heller ett sämre resultat om man vilar längre mellan borttagningstillfällena. Processen med blekningen av en tatuering pågår förvånansvärt bra och länge även hos de kunder som väntar länge mellan behandlingarna, även så långt som ett halvår.

Efter en tatueringsborttagning bör man undvik att utsätta området som behandlats för solen tills läkningen är klar. Anledningen till att man ska vara försiktig med solning är att det finns en liten risk för pigmentförändringar. Risken är i princip obefintlig för ljushyade personer men risken ökar desto mörkare hy man har. Ärrbildning är mycket ovanligt idag då tekniken utvecklats och vi vet hur länge huden behöver vila för att bli återställd.

Är du intresserad av att veta mer om hur vi kan hjälpa dig så hör av dig så bokar vi in en gratis konsultation då vi går igenom dina specifika förutsättningar och vad du kan förvänta dig om du påbörjar en process att ta bort en eller flera tatueringar. 

Här hittar du prislistan för tatueringsborttagning.