Hur får man bort vårtor med laser?

Om du har haft långvariga besvär med vårtor och provat frysning (kryobehandling) och andra typer av vårtmedel (syrabehandling) etc utan framgång så är laser en effektiv behandlingsmetod och kanske till och med det bästa sättet att ta bort envisa, stora och många vårtor på. Eftersom det finns över hundra typer av HPV-virus som resulterar i olika slags vårtor på olika delar av kroppen så finns det inte en generell behandlingsmetod för alla vårtor utan de kan behandlas på olika sätt. Även när det gäller laser så används olika lasertyper beroende på art och var på kroppen de sitter. Det är också viktigt att vara medveten om att vårtor är ett virus som kan komma igen. Det betyder att även om vi har fått bort vårtan så kan den efter ett tag dyka upp igen. Behandlar man den då snabbt igen så kommer den att vara lättare att få bort.

Ta bort vårtor själv

Det vanligaste är ju att man försöker ta bort vårtor själv hemma först. Det finns olika metoder att använda som myrsyra, salicylsyra eller kryobehandling, dvs frysning. Dessa metoder brukar fungera och rekommenderas framför allt till barn eftersom de har tunnare och mer känslig hud. Vanligtvis försvinner även vårtor helt av sig själva även om det kan ta flera år, vilket man oftast inte orkar vänta ut. Vårtor är även så pass smittsamma att man kan smitta sig själv flera gånger om när vårtan sitter på foten eller handen vilket gör att det kan ta lång tid att bli av med vårtorna. Därför är det viktigt att hålla dem i schack och förhindra smittspridning. Vårtor är inte heller bara smittsamma utan de kan sitta på ställen som känns genant. Vårtor kan till exempel sitta på händer, i ansiktet eller i underlivet och vara missprydande, smärtsamma och kliande.

Ta bort vårtor under foten med laser

Vårtor som går att fila ner tills man ser små svarta prickar, vilket vanligtvis gäller vårtor på händer och fötter behandlas effektivt med YAG-laser. Behandlingen går ut på att själva roten/blodkärlet stryper blodförsörjningen till vårtan så att den dör.För att få så bra resultat som möjligt ska man förbereda sig innan behandlingen genom att fila ner vårtan. Detta bör ske i så nära anslutning till besöket för laserbehandlingen som möjligt.
Denna behandling för att ta bort vårtor är relativt smärtfri och i bästa fall kan det räcka med en behandling. Normalt sett så behövs ändå några upprepade behandlingar med cirka 6 veckors mellanrum beroende bland annat på hur gammal och stor vårtan är.

Ta bort könsvårtor med laser

Vårtor som inte går att fila ner för att blotta roten samt könsvårtor, -kondylom, behandlas mest effektivt med koldioxidlaser, CO2-laser. Behandlingsmetoden går ut på att man förångar bort nödvändig vävnad för att vårtan ska försvinna. Denna behandling kan upplevas smärtsam genom en starkt svidande känsla men är å andra sidan inte mer smärtsam än frysning/kryobehandling. Förberedelse med alvedon och bedövningssalva innan behandling hjälper och rekommenderas(Ipren ska undvikas eftersom det kan resultera i ökad blödning). Läs gärna vår text om smärta vid laserbehadnlingar här. https://mellolaser.se/nyheter/bedovning-smarta-vid-laserbehandling/
Det uppstår alltid sår efter den här typen av behandling av vårtor. Läkningstiden är individuell och beror också på vilken kroppsdel som behandlas. Slemhinnor läker vanligtvis snabbare än övrig hud. Man får räkna med att känna sig rejält öm och behöva lägga om såren några gånger.
Metoden är även lämplig för att avlägsna ofarliga fibrom, hudflikar och födelsemärken.
Vi behandlar inte barn under 16 år.

Varför och hur får man vårtor?

Vårtor orsakas av ett virus som kallas Humant paillomvirus (HPV). Framför allt barn blir smittade av detta virus, vilket beror på att de inte har ett fullt utvecklat immunsystem. Innan 12 års ålder brukar man säga att alla barn har haft iallafall en vårta. Ofta kan man få många vårtor på en mindre yta, upp till så många som 20 st. En del människor är mer benägna än andra att utveckla vårtor och har svårare att bli av med dem. Vårtor smittar vid beröring och även hud som fallit bort från vårtan kan smitta. För att bli smittad ska det finnas en liten spricka eller sår i huden där viruset lätt kan ta sig in.
Viruset trivs extra bra i varma och fuktiga miljöer varför de ofta trivs bra just på fötter som mestadels är instängda i varma skor. Även badhus är en sån miljö där viruset frodas. Det brukar ta upp till ett halvår från smittotillfället tills vårtan blir synlig.

Hör gärna av er till oss för att boka en konsultation så hjälper vi er på bästa sätt.