Varför får man bruna pigmentfläckar?

Att huden åldras och förändras är fullt naturligt men varför uppkommer egentligen bruna pigmentfläckar i huden och vad kan man göra åt dem?

Med stigande ålder uppkommer ibland mörka hudförändringar eller skönhetsfläckar på olika delar av kroppen, främst i ansiktet, på halsen, bröstet och på händerna. Dvs. de områden som är mest exponerade för solens strålar. Det tar ofta lång tid att utveckla dessa fläckar och de som uppkommer idag beror således på hur mycket du exponerade din hud för solen för 10-20 år sedan. Hur huden reagerar på uv-ljus på beror även på hudtyp och andra ärftliga faktorer, varför det är väldigt olika hur människor utvecklar pigmenteringar i huden.

Den vanligaste orsaken till mörka oregelbundna fläckar är just UV-ljus men de kan även uppkomma av en hormonförändring eller från en medicin. Dessa pigmentförändringar i huden benämns med många olika namn, såsom solfläckar, åldersfläckar, hormonfläckar, eller cafe au lait fläckar. Nedan reder vi ut skillnaden.

Olika typer av pigmentfläckar

Vad är hyperpigmentering? Hudens pigment, dvs det som gör oss solbrända på sommaren, består av melanin och när huden utsätts för mycket av solen kan huden försvara sig genom sk. hyperpigmentering, vilket är en överdriven produktion av melanin.

Åldersfläckar, solfläckar eller Café au lait fläckar kallas de bruna, oregelbundna, mörka fläckar eller områden på huden som uppkommer av för mycket solning och är oftast helt ofarliga men kan upplevas störande när det sitter i ansiktet. Det är främst dessa fläckar som vi behandlar med laser.

Hormonell pigmentering även kallad melasma eller chloasma, uppkommer när det sker en hormonell förändring i kroppen, som t.ex. i samband med graviditet, amning eller vid intag av p-piller. Dessa mörka fläckar visar sig normalt på större områden såsom runt ögonen, tinningar, överläpp och kinder. Den här typen av hudförändring är helt ofarlig och behöver inte behandlas utan bör försvinna när hormonnivån är “normal” igen. Det kan dock också vara så att de pigmentförändringarna som uppstår under de år som du får dina barn också kan vara just vanliga hyperpigmenteringar men man får fortfarande avvakta och se om de försvinner av sig självt.

Vita pigmentfläckar finns också de i flera olika former. En anledning till de vita fläckarna kan vara en sjukdom som kallas för vitiligo eller hypopigmentering och uppkommer då hudens celler just där har en oförmåga att bilda melanin. Detta är inte heller något farligt men kan vara bra att skydda dessa områden extra mycket från solen. Vi behandlar inte vita pigmentfläckar.

Utbuktande födelsemärken och födelsemärken generellt behandlas normalt inte hos oss. Vi rekommenderar att alltid undersöka födelsemärken och andra utstående pigmentförändringar hos hudläkare för att först och främst utesluta hudcancer.

Hur du behandlar pigmentförändringar på bästa sätt hos oss på Mellolaser i Malmö kan du läsa mer om här

Före och efterbilder på laserbehandlingar ser du här