Bedövning & smärta vid laserbehandling

Gör laserbehandlingar ont?

Laserbehandling innebär i de flesta fall en viss smärta. Det är dock skillnad på de olika typerna av laserbehandlingar, vart du behandlar, när du behandlar och faktiskt vem du är. Om du är extra smärtkänslig så går den värsta smärtan att undvika med lite planering.

När det gäller våra laserbehandlingar så tenderar smärtan att vara något högre vid t.ex. tatueringsblekning. Hårborttagning däremot är i princip smärtfri med dagens teknik.
De områden som kan upplevas mer smärtsamma att laserbehandla är de mest intima delarna, samt överläppen och runt näsan.

Användning av bedövningssalva?

Många undrar över hur man kan minska och bedöva smärtan vid en behandling. Vid behandling av vissa känsliga områden kan det vara motiverat att förbereda sig med bedövningssalva utan att resultatet kommer att försämras, t.ex vid hårborttagning.

Det finns idag på marknaden en mängd bedövningssalvor och plåster att använda och förbereda sig med inför olika behandlingar. T.ex. Emla, Tapin eller Xylocain som man kan köpa receptfritt på Apoteket. Mello´s rekommendation och egen teori efter lång erfarenhet är att man bör undvika detta både när man gör en tatuering men också vid tatueringsblekning och laserpeeling. Däremot kan man använda det vid andra typer av laserbehandlingar som hårborttagning.

Bedövningssalva vid borttagning av tatuering?

Bedövningskrämer såsom t.ex. Emla, Xylocain eller Tapin förändrar ytan på huden vilket gör att det blir svårare att komma ner på djupet i huden och kan medverka att det behövs fler behandlingar för att få bort tatueringen. För att förklara det närmare så blir huden glansig och till strukturen lite som ett apelsinskal. Det i sin tur resulterar i att laserpulserna/energin delvis reflekteras och man får då högst troligt ett sämre resultat. När man tatuerar in färg i huden så blir det svårare att få in färgen och man kan till och med behöva avbryta behandlingen.

Ett bättre råd är istället att förbereda sig med helt vanliga värktabletter. Det är i slutändan så klart är helt upp till dig som kund om du vill förbereda bedövning av behandlingsområdet före ditt besök, men det rekommenderas alltså inte för tatueringsborttagning eller laserpeeling.

Mello´s erfarenheter angående smärta vid laserbehandlingar

som är helt utan forskningsresultat eller statistik är följande:

– Vid tatueringsblekning är ansikte, handryggar och fingrar mest känsligt.

– Generellt är både kvinnor & män mer smärtkänsliga på vänster kroppshalva.

– Kvinnor är mer smärtkänsliga dagarna/veckan före menstruation. En stark koppling till PMS vad gäller känslighet och smärta.

– Generellt är ljushyade personer mindre smärtkänsliga än mörkhyade i en stegrande skala.

– Vid en början på infektion i kroppen är man inte lika smärttålig

– Sömnen påverkar hur smärtkänslig man är. En god natts sömn gör att man klarar högre smärta medan avsaknad av sömn gör att man tål lägre nivå av smärta.

– Hunger gör att man tål smärta sämre medan en mätt mage och lite socker gör att man klarar smärta bättre.

Dessutom är människor generellt olika känsliga för beröring och smärta och reagerar olika på samma typ av behandling. En del vill duscha i hett vatten eller äta riktigt varm mat medan andra känner sig skållade med samma värme. Vi är alla helt enkelt väldigt olika.