Säker borttagning av tatuering på slemhinnor

Det är sällsynt med tatueringar på slemhinnor, men att tatuera sig på läppen eller inne i munnen har faktiskt anor från många historiska kulturer i flera generationer tillbaka. Även idag är det ovanligt att tatuera sig där, men det förekommer.

Ny studie 0m framgångsrik metod

I en studie som publicerades i januari i år i Lasers in Surgery and Medicin, LSM skrev läkarna Roy Geronemus och Hao Feng om säkra och framgångsrika metoder för att avslägsna tatueringar på läppen och inne i munnen med hjälp av laserbehandling. De kom fram till att 755 nanometer Alexandrite Picosekundlaser var den som gav bäst resultat.

Till vardags arbetar Geronemus som klinisk professor i dermatologi vid New York University Medical Center. Han grundade universitetets program för laserbehandlingar.

Inga problem med ärrbildning

”Dekorativa tatueringar blir mer och mer populärt runt om i världen. Tatuerarna verkar inte ha några gränser för var på kroppen som man kan göra en tatuering. Att tatuera sig på slemhinnor, inklusive i munnen, är ett av de områden som har blivit ett plats för tatueringar. En konsekvens är att efterfrågan på tatueringsborttagning i dessa områden ökar”, säger Roy Geronemus till tidskriften LSM.

En månad efter laserbehandlingen kunde patienterna visa upp goda resultat av det behandlade området, utan att det hade uppstått problem med ärrbildning eller pigmentering. Med tanke på det lyckade utfallet anser läkarna i studien att laserbehandling bör vara förstavalet för den patient som vill ta bort tatueringar på slemhinnor.

Här kan du läsa mer om tatueringsborttagning.