Picosecond vs Nanosecond laser

Tatueringsborttagning har genomgått en revolution de senaste åren med introduktionen av moderna laserteknologier. Bland de mest framstående alternativen hittar vi picosecond och nanosecond laser. Båda metoderna har sina egna unika egenskaper och lämpar sig för olika typer av tatueringar och hudtyper.

Denna artikel syftar till att belysa de väsentliga skillnaderna mellan dessa två teknologier och hur de påverkar effektiviteten och lämpligheten för olika typer av behandlingar.

Vad är Picosekund och Nanosekund laser?

Innan vi dyker djupare in i jämförelsen, låt oss först definiera vad vi menar med ”pico” och ”nano”. Termerna refererar till laserns pulslängd, där en picosekund är en biljondels sekund (10^-12 sekunder) och en nanosekund är en miljarddels sekund (10^-9 sekunder). Denna pulslängd påverkar direkt hur energin från lasern interagerar med tatueringsbläcket under huden.

Skillnader i teknik

Energiöverföring och effektivitet

En av de största skillnaderna mellan picosekundlaser och nanosekundlaser är hur snabbt och effektivt de kan bryta ner tatueringspigmentet. Picosekundlaser levererar energi på en mycket kortare tid vilket skapar en kraftigare fotoakustisk effekt som bryter ner bläcket i mindre partiklar än vad nanosekundlaser kan åstadkomma. Detta innebär att picosekundlaser ofta kan ta bort tatueringsfärger snabbare och kan vara mer effektiva på svårborttagliga bläckfärger och djupare pigment.

Hudskada och läkning

När det gäller risken för hudskada och läkningstid, tenderar picosekund laser att vara skonsammare mot huden. Detta beror på att den högre precisionen och snabbheten i energiöverföringen minskar uppvärmningen av det omgivande vävnaden, vilket leder till mindre skador och en snabbare läkningsprocess.

Lämplighet för olika hudtyper, tatueringar och färger

Picosekund laser har visat sig vara mer effektiv för en bredare palett av tatueringsfärger och är särskilt fördelaktig för behandling av mörka och ljusa bläckfärger på olika hudtyper.

Nanosekund laser har traditionellt använts längre men kan kräva fler behandlingssessioner för vissa typer av tatueringar, särskilt de med ljusare färger eller på personer med mörkare hudtoner.

Picosecond laser:

  • Färg: Mycket effektiv för att ta bort alla typer av tatueringsfärger, inklusive ljusa och svåra att ta bort som grönt och blått.
  • Hudtyp: Passar alla hudtyper
  • Tatueringstyp: Bra för både professionella och amatörtatueringar, inklusive ögonbrynstatueringar.

Nanosecond laser:

  • Färg: Mindre effektiv för ljusa och svåra att ta bort färger.
  • Hudtyp: Bäst för ljusare hudtyper.
  • Tatueringstyp: Ofta mer effektiv för professionella tatueringar med svarta eller mörka färger.

Läs mer om laserbehandlingar och vad för olika pikosekund lasrar som Mellolaser använder

För att sammanfatta det hela

För att summera skillnaderna mellan pico och nano. Picosecond Laser står ut för sin förmåga att snabbt och effektivt bryta ner tatueringsbläck, medan nanosekund laser har en lång historia av pålitlig användning.

Är du intresserad av laserbehandling för att ta bort en tatuering? Kontakta oss och boka en konsultation.