Hur får man bort vårtor?

Vårtor kan vara en besvärlig och irriterande hudåkomma som kan vara svår att bli av med. Många olika behandlingar finns tillgängliga, men om du söker efter en effektiv metod för att bli av med dina vårtor, kan laserbehandling vara rätt alternativ för dig.

Nedan kan du läsa hur det går till vid laserbehandling av vårtor, hur du bör förbereda dig, hur det kommer kännas, hur många behandlingar som behövs och vilka resultat du kan vänta dig.

Laserbehandling av vårtor med Yag-laser

I första hand rekommenderas Yag-laser vilket är en skonsam och säker metod. Laserns effekt är att vårtans blodkärl hettas upp och påverkar cellerna negativt. I princip raka motsatsen till frysning men mer effektivt på fler nivåer. Det utvecklas en värme som ökar tills man når en topp, vilket kan upplevas som smärtsamt, det är mycket individuellt.

Förberedelser innan laserbehandling av vårtor

Den som har provat frysning förut vet att det kan vara smärtsamt och svårt att avgöra om känslan är kall eller varm. Räkna med ungefär samma känsla här fast något uppgraderat i vissa fall. Tänk positivt, om smärtan eller känslan av att det bränns kommer snabbt, då är det ett tecken på att vårtan inte sitter djup, vilket ökar sannolikheten att den ger med sig lättare. En djup vårta med mer död vävnad och mindre nerver känns generellt mindre som indikation men upplevelsen av själva behandlingen är mycket individuell.

Om det går att klippa/fila ner vårtan är det bra att förbereda dagen före besöket. Om vårtan är öm före behandling är det ett första gott tecken att den slutar ömma efter laserbehandling.

Hur lång tid tar det att få bort vårtor?

En vårta behandlas 1-2 minuter beroende på storlek. Ett genomsnitt med denna metod är 2 behandlingar vilket innebär att det i bästa fall kan räcka med 1 behandling men man kan även behöva ge det 3 gånger. Generellt uppnås ett något bättre resultat på yngre individer än äldre, även något bättre resultat på händer än fötter.

Efter behandling

Efter behandling släpper normalt eventuell smärta direkt och man behöver inget plåster. Man kommer högst troligt inte se något med blotta ögat, men det kan vara att vårtan blir blå-svart en period och det kan även uppstå en blåsa. Allt detta är normala reaktioner. Behandling av vårtor som sitter direkt på leder kan ge en diffus molande värk i leden/kroppsdelen en kortare period efter behandling.

Resultat efter behandling

Metoden tar inte bort vårtan direkt utan påverkar den negativt tills den dör. Även efter att vårtan är död tar det tid för kroppen att ersätta den med ny frisk vävnad. Man kan hjälpa till på traven genom att efter dusch eller ännu bättre fotbad klippa eller fila bort död vävnad. Sedan bör vårtan minska i omfång och börja skrumpna ihop.

Ibland är det svårt att avgöra om det fortfarande finns liv i vårtan eller ej. Svarta små prickar är ett tecken på att blodkärlen/rötterna fortfarande är aktiva och då behöver man upprepa behandlingen. Även om man är osäker är det bäst att upprepa behandlingen för att vara på den säkra sidan. Vid behov är det lämpligt att upprepa behandlingen med 3 veckors intervall, i varje fall inte vänta längre än en månad, för att inte riskera att mista en del av effekten.

Även om laser är effektivt kan man med fördel kombinera det med egenbehandling för att öka chanserna. En intensiv period med full attack genom att kombinera med t.ex. transversalplåster eller frysning kan vara ett bra komplement i samband med behandlingen.

I sällsynta fall får man tyvärr konstatera att man inte kommer helt i mål även efter 3 behandlingar och i så fall kan man behöva överväga en mer aggressiv behandling med CO2-laser.

Hur får man bort vårtor med CO2-laser?

Generellt bör man se detta som en sista utväg mot envisa vårtor. Metoden innebär att man bränner bort vårtan.

Då det är en brännskada som tillfogas innebär det risker såsom ärrbildning och pigmentstörning. Under fötterna kanske detta är mindre viktigt men på övriga kroppsdelar bör man överväga om det är värt risken.

Det finns även begränsningar i hur stora områden man kan behandla samt hur nära leder, nerver, naglar osv. Efter behandling har man en brännskada som ska läka vilket kan vara besvärande framför allt på trampdynorna och en infektionsrisk föreligger alltid.

Vill du veta mer om hur man får bort vårtor?

Vill du veta mer om hur man får bort vårtor kan du läsa mer om behandlingen här.