Är laserbehandling farligt?

Det finns en hel del myter om att laserbehandling skulle vara farligt och skadligt för kroppen. Detta är dock ingenting du behöver oroa dig för, så länge du följer säkerhetsrutinerna är det ingenting som är farligt.

Krävs skyddsglasögon

De lasrar som används hos Mello är starka och det kravs att man använder skyddsglasögon vid behandlingen, vilket vi givetvis har gott om till utlåning på mottagningen. Om du vill ha med dig en vän som stöd under behandlingen behöver även denna låna ett par skyddsglasögon.

Du bör tänka på att barn inte ska vara med i behandlingsrummet. Det finns inga skyddsglasögon i deras storlek samt så brukar de inte vara mogna för att följa övriga säkerhetsinstruktioner. Istället finns det ett väntrum med tv, leksaker och pyssel där barn kan vänta vid besöket.

Överdrivna skriverier om riskerna

I vissa fall är åsikterna om hur farligt laser är kraftigt överdrivna. Media är ibland beroende av myten om ”farliga och mystiska laserstrålar” som skadar synen på folk, det blir lite sensationellt att skriva om, ungefär som med kungafamiljen eller kändisar.

Det är bättre att hålla sig till fakta! Jag som arbetar på Mellolaser är medlem i SLMS, Svenska lasermedicinska sällskapet och därifrån hämtar jag följande information om grön laser och blåljus.

”Vi som använder lasrar i vardagen hyser respekt för deras farlighet och begeistring för deras nytta. Dessa fantastiska apparater som emanerar från Einsteins idéer om “stimulerad emission” från 1917 såg dagens ljus första gång i juli 1960, föregångna av en mikrovågsvariant i form av MASERs på 50-talet och som sedan 80-talet stått på våra kliniker i lite olika skepnad. Lasern som sådan har alltid varit inspirerande: ”Användningsområdena förefaller oändliga!”